уторак, 01 март 2022 14:00

НАЧЕЛНИК ОКРУГА ГОРАН НОНКОВИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ ПРИСУСТВОВАО УРУЧЕЊУ УГОВОРА О ДОБРОВОЉНОМ СЛУЖЕЊУ ВОЈНОГ РОКА

У петак 25.02.2022. године у просторијама Регионалног центра Министарства одбране Сомбор потписани су Уговори о добровољном служењу војног рока са 21 кандидатом из Западнобачког округа. Кандидате су поздравили начелник Центра Министарства одбране Сомбор, мајор Славко Ђипало и начелник Округа Горан Нонковић, који су им и уручили уговоре. Међу кандидатима је било 16 мушкараца и 5 жена.
Мајор Славко Ђипало је кандидатима поручио да су овим чином показали да поштују своју традицију, али и учинили велики корак за себе, створили могућност да искусе један потпуно нов начин живота и да стекну пријатеље за цео живот. Истакао је да са тим својим кораком граде себи бољу будућност, тако што ће имати боље услове за запошљавање.

У свом обраћању начелник Округа Горан Нонковић кандидатима је пожелео срећу и истакао да је овакав одзив добровољаца изузетно задовољавајући на нивоу Западнобачког округа, и изразио је наду да ће бити још бољи у будућности, у светлу припреме нових законских оквира о евентуалном редовном служењу војног рока.

Кандидати ће обуку похађати у временском периоду од 6 мессеци, од чега ће месец и по дана бити реализовано у Центру за обуку Сомбор, потом у највећим центрима за специјалистичке обуке широм Србије, а напослетку ће три месеца провести у јединицама Војске Србије. Током добровољног служења војног рока биће им обезбеђена примања у износу од 37.500 динара, бесплатна исхрана, смештај, здравствена заштита, као и 10 дана редовног одсуства. Обука стартује 01.03.2022. године, а након обуке, како из Министарства одбране наводе, кандидати ће имати могућност за запослење како у војсци, тако у Министарству унутрашњих послова, безбедносним агенцијама, агенцијама за обезбеђење и сл.