четвртак, 12 мај 2022 09:50

У среду, 11.05.2022. године начелник округа Горан Нонковић присуствовао је свечаном догађају-почетку радова на изградњи ветропарка „Кула 2“

Начелник округа Горан Нонковић присуствовао je свечаној церемонији у општини Кула где су компаније MK Group и Fintel Energija званично обележиле почетак радова на изградњи ветропарка "Кула 2".

На свачаном догађају присутнима су се обратили: потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Републике Србије Зорана Михајловић, генерални директор Fintel Energia Тицијано Ђованети, генерални директор МК Group Михаило Јанковић, Амбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо, директор сектора послова са правним лицима Ерсте Банка- партнери компанија МК Group и Fintel Energia на овом пројекту Никола Стаменковић.

Из разговора начелника округа са потпредседницом Владе и министарком рударства и енергетике Србије, генералним директором Fintel Energia, генералним директором МК Group и Амбасадором Италије у Србији наметнуо се закључак да је неопходно подићи капацитете ОИЕ коришћењем соларне енергије и ветрогенератора, па чак и до 1 GW. Подршка и разумевање значаја активности у области ОИЕ од стране министарства постоји, као и заинтересованост инвеститора из области обновљивих извора енергије.

Значај оваквих пројеката је да су нови капацитети за производњу енергије добијене из ОИЕ стуб енергетске безбедности и стабилности и да без улагања нема развоја ни енергетике, ни привреде у целини, а што је једини начин да Србија буде енергетски безбедна и независна да повећа капацитете за производњу енергије добијене из ОИЕ.

Заједничка компанија Fintel Energia и МК Group, већ читаву деценију је једна од водећих компанија у производњи електричне енергије из ветра на Балкану и данас представља најзначајнијег независног произвођача електричне енергије на енергетском тржишту Републике Србије.

MK Fintel Wind је изградио и пустио у рад прва 2 ветропарка у Србији, као и трећи највећи ветропарка Кошава, а приводи крају и пуштање у рад четвртог ветропарка Кошава Фаза II. Ова компанија се бави развојем, изградњом и управљањем висококвалитетним портфолијом ветропостројења који се састоји од 13 ветропаркова у северном и северно-источном делу Србије са укупним планираним инсталисаним капацитетом од скоро 1 GW. 500.000 домаћинстава биће снабдевено струјом која се добија из ветра.

Досадашње инвестиције на нивоу дивизије износе 150.000.000 eur, а укупан планирани ниво инвестиција у све ветропаркове је 1.000.000.000 eur.