понедељак, 13 фебруар 2023 13:39

Начелник округа Горан Нонковић и представник града Сомбора угостили потенцијалне инвеститоре

У посети нашем Граду су били представник предузећа „LEIPZIGER ENERGIE Gmbh&Co.KG“ из Републике Немачке, града Лајпцига, представник „ALOSTRATA“ из Даблина, Ирска као заинтересованог финансијера и уважени професора за стратегију развоја водоника као горива Миљан Вуксановић.

Разлог њихове посете је испитивање локација и могућности за изградњу постројења обновљиве енергије, од соларне електране до постројења за производњу хидрогена.

Своје намере су презентовали начелнику Западнобачког управног округа и представнику Града Сомбора. До сада су у Србији обишли локације у Кладову, Прахову, Новом Саду и Алибунару.

Намера им је да у прве три године инвестирају до 6 милиона евра у изградњу мање соларне електране, па да уколико тај пилот пројекат буде дао резултате уложе у изградњу соларне електране снаге 100Mw што је еквивалент потреба Сомбора на годишњем нивоу.

У том случају, у зависности од могућности пласмана електричне енергије, могуће је да би у будућности градили и постројење за производњу хидрогена, за извоз и домаће потребе.

На крају састанка гости задовољни информацијама које су им презентоване, су се изјаснили да би радо волели да им Сомбор буде партнер у даљој реализацији овог пројекта у Србији.